Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_mupk34odcotl4etreih0i4tk77, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
İpotekli Konut Satışları Son Aylarda Yükselişte » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
İpotekli Konut Satışları Son Aylarda Yükselişte

Merkez Bankası’nın 2019 yılında önemli oranda faiz indirimine gitmesi, gayrimenkul satışı artışına neden oldu. Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimlerinin konut kredisi faizlerinin de düşmesini sağlayarak, konut kredisi ile gayrimenkul edinme oranında önemli artış sağlandı.

Bu artışın önemli bir kısmını ise, ipotekli konut satışları sağlamış oldu. Geçen senenin aynı dönemine oranla ipotekli konut satışlarının 4 aydır artarak devam eden, bir ivme kazandığı görüldü.

Son 3 Yılda 2019 Kasım Ayı Rekor Kırdı

Son 3 yıl baz alındığında senenin son 4 ayındaki ipotekli konut satışının, 2019 kasım ayında rekor kırdığı TÜİK verileri ile açıklanmış oldu. Toplam 43911 ipotekli konut satışının yapıldığı 2019 Kasım ayı, son 3 yılın verileri dikkate alındığında ipotekli konutlardaki satış artışında rekor seviyeye ulaşmış oldu. 2019 yılının başından itibaren yapılan ipotekli konut satışı sayısı ise, 282.230 rakamına ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu üzerinden elde edilen veriler dikkate alınarak yapılan açıklamada, 2019 yılı ocak ayından temmuz ayının sonuna kadar, 2018 yılının aynı dönemine göre ipotekli konut satışlarında son 4 aya bakarak önemli bir düşüşünde yaşandığı kaydedildi.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi ve inşaat sektörünün yeniden hareketlenmeye başlaması, 2019 yılının son 4 ayında ise üzerinde ipotek bulunan konutların satışında önemli bir artışa neden oldu. Aynı zamanda kamu bankaları tarafından verilen kredilerin, konut satışlarına önemli derecede etki ettiği görüldü.

İpotekli Konut Satışı Artışı Devam Edebilir

Çevre ve şehircilik bakanlığı yetkilileri tarafından TÜİK verilerine bağlı olarak yapılan açıklamada, ipotekli satışların 2020 yılında faiz oranlarının sabit kalması ya da daha da düşmesi nedeniyle, artış gösterebileceği bilgisi verildi.

Konut kredisi faiz oranlarında biraz daha düşmüş olmasını beklediklerini belirten bakanlık yetkilisi, bakanlığın konut sektörünün yeniden canlandırılması için büyük bir gayretle çalıştığını, özellikle faiz oranlarının düşmesinin sektörün canlanması için çok büyük önem arz ettiğini açıkladı.

İnşaat Sektörü Beklenti İçerisinde

Öte yandan bakanlık ve ilgili kurumlar tarafından yapılan açıklamalar, inşaat sektörünü 2020 yılı için fazlasıyla umutlandırdı. Sektörün önemli isimleri Merkez Bankası'nın faiz indirimine biraz daha devam edeceği beklentisi ile, 2020 yılında konut kredisi ile daire alan vatandaşların sayısında önemli artış olmasını bekliyor.

Birkaç gün önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından inşaat sektörünün canlanmasına yönelik çalışmalar yapacaklarını açıklaması, 2020 yılı için sektörün önde gelen firmalarını önemli beklentiler içerisine soktu.