Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_cij97nnhjv19644pivntm4tc62, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
EV ALMA ZAMANI » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
EV ALMA ZAMANI

Bu ekonomik krizde, bu faiz oranlarıyla ev almak delilik diye düşünenlerden misiniz? Eğer öyleyse bu yazı doğru bildiğiniz yanlışları gözden geçirmek için iyi bir başlangıç olabilir.

Evet faizler oldukça yüksek. Şimdi bir de bardağın dolu tarafına bakalım. Faizler bu kadar yüksek olmasaydı ev fiyatları bu kadar düşer miydi? Gelelim kafamızdaki “yüksek faiz oranlarıyla daire almak karlı mıdır? Zarar edilir mi ya da daire almak için beklemeli miyim?” gibi sorulara cevap bulmaya.

Lafı hiç evirip çevirmeden kısa öz ve net olarak evet elbette ev beklemeden hemen alınmalı. Bu ilk bakışta akıl karı değilmiş gibi görünse de aslında çok akıllıca bir hamle. Sebebine gelecek olursak ev kredisi her ne kadar yüksek faiz oranlarına sahip olsa da sabit faizli bir kredi çeşidi. Aynı zamanda refinansman da yapılabilen kredilerden. Bu da demek oluyor ki bireysellik ilkesinden dolayı siz krediyi kullanırken ki faiz oranı son taksiti ödeyene kadar geçerlidir. Türkiye’de emlak sektörüne baktığımızda 8-10 yıllık periyotlarla sektör kendini günceller. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte emlak satışları tavan yapar buna paralel olarak arsa bedelleri artar konut fiyatları uçuk rakamlara dayanır. O şartlarda mı ev almak akıllıca yoksa şu an faizler yüksek olsa da düşen konut fiyatlarından faydalanarak ev sahibi olmak mı daha akıllıca bir düşünmek lazım.

Örnekle açıklayalım. Fiyatı dipleri görmüş bir evi yüksek oranlı bir krediyle aldık. Yatırım amaçlı aldıysak kiraya verdik ya da kirada oturuyorsak kendimiz kullanarak kiradan kurtulduk Tabi ki kaçınılmaz son; her ay “şimdilik” yüksek olan oranlarda yüksek faizli kredi borcu ödüyoruz.

Elbette kredi faiz oranları düşecek. Tam bu sırada az önce bahsettiğimiz REFİNANSMAN vakti…Ha tabi bu arada en önemli noktayı belirtelim. Faizler mi düştü bilin ki konutunuz prim yaptı ve fiyatı yükseldi. 100bin lira çekip 250bin lira mı ödeyeceğim delilik bu deyip konut almaktan vazgeçtiyseniz size geçmiş olsun… Biz iyi tarafından bakalım ve konut aldığınızı varsayalım. TEBRİKLER oldukça akıllıca davrandınız ve ciddi kardasınız. Çünkü %2.3 faiz oranını güncelleyerek 1.2’ lere düşürdüğünüzü varsayalım ki geçmişte 0.80’leri bile gördüğümüzü hatırlarsak bu oranları görmek hiç de zor değil. Ödediğiniz aylık miktar oldukça azaldı ve emlağınız da prim yaptığı için çifte kârdasınız.

Bu faiz oranlarıyla ev alınmaz dediniz ve ev almadınız. E kredi faiz oranları düşünce de konut fiyatları fırlayacak” Bu devirde bu fiyatlara ev mi alınır?” deyip yine almayacaksınız. Pardon siz ne zaman ev sahibi olmayı düşünüyorsunuz? Ne mi yapın bir bilene danışmak her işte olduğu gibi bu sektörde de şart. İyi haber; şu an bu yazıyı okuyorsanız bir bilenden destek aldınız bile.

Bu arada şunu da belirtmek de yarar görüyorum. Eğer bankada faizde paranız varsa evet şu anda iyi kazanıyor olabilirsiniz. Ancak faizler düştüğünde paranız değer kaybedip eriyecek. Konut da almadınız o kapı da kapandı. Zarar içinde zarar.

Hayalini kurduğunuz mutlu yuvanız için en uygun zaman HEMEN ŞİMDİ. Hayallerinizi ertelemeyin. “Alınan emlaktan zarar etmezsiniz.” bu bizim sektörde genel geçer bir kavramdır. Hayallerinizin adresi REMAX REVİZYON a bekliyoruz.

Sevgiyle kalın mutlu kalın…

ETİKETLER: Remax, Remax Revizyon, Denizli’de iş ,Denizli’de iş imkânı, Denizli’de gayrimenkul danışmanı, ev almak için uygun zaman Denizli’de emlak, emlak danışmanı

 

Ramazan SAKALLI

Denizli Remax Revizyon

Broker/Owner