Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_79ihncdqap48mk2ft0j2b3r6g7, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI

   En sık karşılaştığım sorulardan biri olan “mortgage kredilerinin şu anki durumu nasıl bu kredi artışları nereye kadar gidecek, bu kredi faiz oranlarıyla ev alınır mı?” gibi soruları cevaplamaya çalışacağım.

                       Morgage kredileriyle ilgili ilk akla gelen faiz oranının neden bu karar yükseldiği. Bunun nedenlerinin başında merkez bankasının faiz arttırma kararı ve piyasalardaki risk unsurlarının artmış olması. Riskten kastım politik riskler dışında ekonomik risklerin artması. Mesela cari açık, şu anda faiz dengelerinin alt üst olmasının başlıca nedenlerinden biri diyebiliriz.

                       Asıl konumuz olan gayrimenkul piyasasının bundan nasıl etkileneceğine gelecek olursak bu konu bizim için çok önemli çünkü biz Türk Milleti olarak yatırımımızı genelde gayrimenkul üzerine yapan, hayallerimiz bile bir ev bir araba ile başlayan bir milletiz. Bu yüzden gayrimenkul hayatımızda hiç değişmeyen bir unsur.

                    Şu anda en uygun devlet bankalarının faiz oranları bile neredeyse 2.25 seviyelerinde. Konut kredilerinde belli bir devlet tarafından sağlanan teşvikler mevcut. En uygun şekle bürünmüş bu krediler bile 2.25’lere gelirken bu faiz oranlarıyla ev alınır mı ? diye soracak olursanız, son günlerde baktığımızda bu kredi oranlarıyla ev alan müşteri sayımız şaşırtıcı bir şekilde değişmedi.  Gayrimenkul alım satımı gerek tapudaki alım satım sayılarına bakıldığında gerek TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu)  verilerine bakıldığında satış sayılarında ciddi bir değişim görülmüyor örnek verecek olursak TÜİK verilerine göre ağustos ayında konut satış  sayısı 1300 olarak gerçekleşmiş. Krizin olmadığı ortamlarda normal satış sayısı da zaten 1400 civarları. Konut fiyatları düşüyor mu diye soracak olursanız evet düşüyor.  Faizin artması fiyatları her zaman düşürür. Faizle konut fiyatı arasında faiz ne kadar artarsa konut fiyatı o kadar düşer şeklinde bir denklem karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla şu anda da konut fiyatları çok uygun seviyelere geldi. 400bin- 500 bin bandında konut satılan sitelerde 350 bin TL’lere fırsat daireleri olduğunu görebiliyoruz. Bu böyle ne kadar devam eder net olarak bilemeyiz elbette. Sıkışan satarken sıkışmayan beklemede kalabilir ancak bir müddet daha böyle gidecek gibi görünüyor. Şu anda dövizle geliri olan gurbetçi kitlemiz yatırımlarını gayrimenkulden yana kullanıyor, çünkü gayrimenkul her zaman güvenli liman olarak görülür. Denizli’de çok kez  şahit olduğumuz bir diğer durum da nakit dengeleri bozulan, maddi olarak sıkışan firmalar ellerindeki gayrimenkulleri satarak bu durumdan kurtulmalarıdır ki bu da Denizli’nin hafızasından asla silinmeyecek gerçeklerden biri.                            

Faizlerin daha ne kadar yükseleceğine gelecek olursak Merkez Bankası’nın en son yaptığı %6 lık faiz artımı çok önemli, kimsenin beklemediği bir faiz artırım kararıydı. Dolar’ın ateşini söndürmek adına yapılan bir artırımdı ki  artısı da Dolar ve Euro’nun hızı biraz kesilmiş oldu. Her yokuşun bir inişi vardır. Bana sorarsanız faiz artık zirveye geldi. Orta vadeli plana baktığımızda enflasyonla mücadelenin birinci öncelik olduğunu görüyoruz. Bunu da nasıl yaparsınız faizi düşürerek elbette. Artık oranların ileri değil geri gideceğini düşünüyorum. Belki üç belki altı ay sonra ama kesinlikle yıl olmadan faizlerin düşmesiyle tekrar piyasalar hareketlenecektir. Zaten piyasalar kontağı kapatmış da değil. Alım satım oluyor ama daha uygun daireler alınıp satılıyor. Örnek verecek olursak müteahhittin 500bin satış bedeliyle sunduğu bir daire bu fiyata olmasa da 480-450bin TL ‘ye rahatlıkla satılıyor. Darma duman olmuş bir piyasa var dememiz piyasalara haksızlık olur. Konut arzının fazla olduğunu düşündüğüm Denizli'de Şemikler, Karahasanlı, Çakmak da uygun fiyatlı fırsat alımları yapılabilir, kapınız bugünlerde fırsat alımları için çalınabilir.

                        Gelen başka bir soru da gayrimenkul almak için doğru zaman mı? Biraz daha beklemeli miyim? Gibi sorular. Burada da şu ayrımı iyi yapmak lazım oturmak için alan ya da yatırım amaçlı alacak olan alıcılar var. Oturmak için gayrimenkul alanlara ben hiçbir zaman ertelemelerini önermem. Oturulacak ev alımı  her ne kadar maddiyatla iç içe de olsa keyif ve zevkler ön planda olduğu için herdaim alınabilir. Çünkü alacağımız evde nerdeyse bir ömür geçiyor yıllarca yaşanıyor. Böyle bir konuda erteleme olmamalı. Yatırım amaçlı alınacaksa şu anda gayrimenkul enstrümanlarından konutu tavsiye ederim çünkü arsa gibi diğer yatırım araçlarına göre her zaman hızlı sirküle olan bir yatırımdır. Bu yüzden çok iyi araştırıp uygun fiyatlı konut alımı ciddi bir yatırım fırsatı olarak karşımıza çıkıyor.

                              Sonuç olarak gayrimenkul piyasası şu an karışık gibi görünse de konutun önü her zaman aydınlık. Yatırım olarak değerlendirilebilir. Tabi ki bütün bunların benim şahsi fikrim ve değerlendirmelerim olduğunu da belirtmek isterim.

 

 

 

 

RAMAZAN SAKALLI

REMAX/REVİZYON

BROKER/OWNER