Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_gufckdd0bamhc94at42o0bsec6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
EV ALMAK MI KİRADA OTURMAK MI? » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
EV ALMAK MI KİRADA OTURMAK MI?

Kirada oturanların en büyük hayalidir bir ev satın alıp kendi evinde oturmak. Geçmişte kiracıların bu hayallerini gerçekleştirmesi pek de kolay olmazdı. Çünkü para biriktirerek ev sahibi olmak o kadar da kolay değildi. Eğer bir devlet dairesinde memursa yaptığı birikimlerle emekli ikramiyesini birleştirip bir ev sahibi olabilirdi.

 

Günümüzde para biriktirerek ev sahibi olmak yine zor ancak bankaların vermiş olduğu konut kredileriyle kiracıların bu hayallerini gerçekleştirmesi hiç de zor değil. Kiracıların hayallerini gerçekleştirebilmek için sadece biraz cesaretli olmaları yeterli.

 

Burada kafamıza şu sorular takılabilir: Acaba bankalardan uzun vadeli kredi çekip ev almaya kalksam bunun üstesinden gelebilir miyim?  Bunun bana getirisi ne olacaktır? Böyle bir karar almak acaba uzun vadede doğru bir karar olur mu?

 

Cevapları aramaya son sorudan başlayacak olursak eğer, bunun doğru bir karar olacağını hemen söyleyebiliriz.

Bununla ilgili şöyle bir hesap çıkartabiliriz:

180.000 TL değerinde bir ev alacağınızı varsayalım. BDDK’nin almış olduğu karar gereği evin değerinin yüzde yirmi beşini peşin ödemeniz gerekmektedir. Bu da 45.000 TL’ye tekabül etmektedir. Bu durumda bankadan 135.000 TL kredi kullanmanız gerekecek. Bugünün şartlarında kredinin aylık ödemesi 2000 TL, genel ödeme toplamının da yaklaşık 240.000 TL olacağını söyleyebiliriz.

Şu anda 180.000 TL değerinde olan evin 10 yıl sonraki fiyatı önceki 10 yılı dikkate aldığımızda şu andaki fiyatının yaklaşık 3 katı değer kazanacağını söyleyebiliriz. Bunu en az iki katı değer kazanacağını varsayarak hesaplasak bile şu anda 180.000TL olan evin 10 yıl sonraki değeri yaklaşık 360.000 TL olacaktır. Bu hesaplamaları dikkate aldığımızda peşinat ile kredi geri ödemesi toplamının 285.000 TL olduğunu buna karşın evin fiyatının da yaklaşık 360.000 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu hesaplamalara göre kârınız yaklaşık 75.000 TL olacaktır.

 

Peki, şu anda kirada oturuyorsunuz ve gelecek 10 yıl içinde de ev alma planınız yok. Bu durumda ne kadar kira ödemiş olacaksınız. Bunu da kısaca şöyle hesaplayabiliriz:

Varsayalım ki şu anda 650 TL kira ödüyorsunuz. Artık kira zammı oranı TÜİK’in açıkladığı Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre hesaplanmaktadır. Konutlarda kira artış oranı ÜFE artış oranını geçememektedir. Bu oran değişkenlik gösterse de biz hesaplamamızı en alt oranda yaptığımızda bile 10. yılın sonunda aylık kiranız 1000 TL civarında, 10 yılın sonunda ödediğiniz kira toplamı ise 98.000 TL civarındadır. Sadece dairede oturma bedeli olarak 98.000 TL ödemek durumundasınız ve 10 yılın sonunda elinizde de hiçbir şey olmamaktadır. Ancak kredi çekip bir daire aldığınızda hem kiradan kurtulmuş olacaksınız hem de değeri yaklaşık 360.000 TL olan bir eve sahip olacaksınız.

 

Bütün bu hesaplamalarla birlikte bir ev almaya karar verdiniz ancak nereden ev almanız gerektiğiyle ilgili nasıl bir yol haritası belirlemeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. İşte burada da iş Denizli RE/MAX Revizyon olarak bizlere düşmektedir.
 

Buradan sizlere gelir durumunuza göre nerelerden bir daire alabileceğiniz veya nerelere yatırım yapabileceğiniz hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. 

 

Denizli’de orta gelir grubunun ev alacağı yerleri kabaca sayacak olursak özellikle Üçler bölgesi dediğimiz Selçuk Bey, Yenişafak, Karahasanlı’daki müteahhitlerin yaptığı projeler veya ikinci el daireleri değerlendirip uygun fırsatlarla bir daire sahibi olabilirsiniz. Yine bu bölgede üst gelir grubuna göre uygun yerler de satılmakla birlikte asıl üst gelir grubuna hitap eden daireler deyince aklımıza ilk olarak Servergazi ve Çamlık bölgeleri gelmektedir.

Şehir içinde de Akkonak, Karaman, Kiremitçi diye adlandırdığımız bölgenin yine orta gelir grubu tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz. Genel olarak baktığımızda şehir içinde artık üst gelir grubunun tercih ettiği herhangi bir bölgenin bulunmadığını söyleyebiliriz.

 

Denizli RE/MAX Revizyon gayrimenkul olarak ev alacaklara şunu söyleyebiliriz. Eğer ev alıp orada bir ömür boyu yaşamayı düşünüyorsanız kendinizi nerede mutlu hissedecekseniz oradan almanızı tavsiye ederiz. Ama ben hem evimde oturayım hem de evim değer kazansın diyorsanız o zaman size tavsiye edebileceğimiz en güzel yer Şemikler olacaktır. Dokuz kat imarıyla -Denizli’de dokuz kat imar verilen tek bölgedir- ve parselizasyonun uygunluğuyla Şemikler irili ufaklı pek çok siteden oluşmaktadır. Ben Şemikler’i geleceğin İstanbul Ataşehir’i olarak görüyorum.  Bu sebeple Şemikler ciddi olarak değerlendirilebilecek bir bölgedir. Yine Servergazi Devlet Hastanesinden Göveçlik köyüne kadar olan bölgedeki konutlar ve arsalar da yatırım amaçlı düşünenler için inanılmaz getirisi olabilecek yerlerdir.

 

Biz Denizli RE/MAX REVİZYON ekibi olarak bütün ev sahibi olmak veya ileriye dönük yatırım yapmak isteyen Denizlili hemşerilerimizi Merkezefendi’de bulunan ofisimize bekliyoruz.

 

 

ETİKETLER: Denizli’de ev almak mı kirada oturmak mı? Şemikler , Yenişafak Karahasanlı, Üçler Bölgesi, Akkonak, Karaman, Kiremitçi,Servergazi, Çamlık Bölgesi, Selçuk Bey, Denizli’de Daire Alımı, Denizli’de Daire Satımı, Denizli Gayrimenkul, Denizli’de Satış Danışmanı, Denizli’de Müşteri Potansiyeli, Denizli’de Arsa Alım Satımı Denizli’de Gayrimenkul Pazarlama,  Denizli’de Daire Fiyatlandırma, Denizli’de Doğru Satış Teknikleri, Denizli Remax Revizyon

 

 

Ramazan SAKALLI

Denizli Remax Revizyon

Broker/Owner

Telefon: 0533 201 8895