Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_hrb6poquunpbigp26spj59k514, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
DENİZLİ DE KAT KARŞILIĞI ARSA VERİRKEN DİKKAT ' » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
DENİZLİ DE KAT KARŞILIĞI ARSA VERİRKEN DİKKAT '

Kat karşılığı arsa vermek, görünürde çok kolay bir işlem gibi görünse de dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Bu iş inceliklerine dikkat etmeden yapılırsa kar yapayım derken çok fazla maddi zarara uğratabilir. O yüzden kat karşılığı arsa vermeden önce enine boyuna işlemin inceliklerini öğrenmek gerekir. Bu yazımda bu konuya ışık tutmaya çalışacağım.

Kat karşılığı arsa işlemi; arsası olan, ancak üzerine konut yapmaya maddi gücü yetmeyen ya da bu konuda yeterli donanıma sahip olmayan kişilerin yapılacak binadan daire almak karşılığında arsalarını müteahhite vermesidir.

Burada amaç hem müteahhitin hem arsa sahibinin kar elde etmesidir. Müteahhit arsaya ayrıca para ödemeyecek arsa sahibi de inşaat işiyle uğraşmadan konut sahibi olacaktır.

Arsa sahibi kişiler için bu durum çok caziptir. Hele de inşaat sektörünü bilmiyorsa ve bu konuda yeterince araştırma yapmamışsa konuya hemen atlayıp zarara uğrayabilir. Maalesef bu konuda bazı inşaat firmaları işi aceleye getirip, karşıdaki insanın acemiliğinden yararlanmaya çalışmaktadırlar.

Bu yüzden arsa sahiplerinin çok seçici davranıp işinin ehli iyi bir firma bulmaları ilk yapılacak iştir. Bu şekilde belki de yıllardır öylece duran arsanız size bir veya birkaç daire kazandıracaktır. Hem de hiçbir masrafa girmeden ve emek harcamadan.

Denizli’de özellikle bazı bölgelerde kat karşılığı arsa alımı çok hareketli. Örnek verecek olursak Üçler, Karahasanlı, Çakmak, Servergazi, Göveçlik, Binikiyüzevler  gibi bölgelerde her zaman kat karşılığı revaçta diyebilirim. Bu bölgelerde hemen hemen bütün müteahhitler arsa arayışındalar. 

Kat Karşılığı Arsa Verirken Dikkat Edilecek Noktalar:

  1. Firma çok iyi seçilmelidir. Ne kadardır sektörde olduğu önemlidir. Ne kadar alanının uzmanı bir firmayla anlaşırsanız o kadar kar elde edersiniz. O yüzden firmanın referansları, daha önceki çalışmaları iyi araştırılıp, hemen heyecanı kapılmadan hareket edilmelidir. Mümkünse birçok firmayla görüşüp birini tercih edin. Firma araştırılırken mutlaka daha önce katkarşılığı arsa almış mı, süreç nasıl ilerlemiş, bu konuda adli mercilere yansıyan bir durum olmuş mu gibi konuları iyi araştırın.

  2. Her alanda olduğu gibi bu alanda da sıkı pazarlık önemlidir. Müteahhit firma size arsanın büyüklük ve bina daire sayısına göre 2 daire önerisinde bulunmuş olabilir. Heyecanla hemen kabul etmek yerine sıkı pazarlıkla bu sayıyı mümkün olduğunca artırmaya çalışın.

  3. Bir diğer nokta anlaştığınız firmanın daireyi teslim etme tarihidir. Bu konuyu sözleşmeyle karara bağlamak en doğru yaklaşım olacaktır. Teslim süresi genellikle bölgeye göre değişse de mesela Denizli emlak sektöründe bu süre 12-18 ay arası olabilir. Önemli olan bu sürenin sözleşmede belirtilmesidir.

  4. Arsanıza yapılacak projeyi çok iyi incelemiş, malzeme kalitesinden oda sayısına; daire teslim şartlarına kadar çok geniş bir alanda bilgi sahibi olmanız gerekir.

  5. Oran konusu en çok anlaşmazlığın çıktığı konu olsada, niteliksiz konut üreten firmaların verdiği yüksek oranlara aldanılmaması gerekir. Nitelikli konut üreten firmalarla da gayrimenkul danışmanınız aracılığı ile iyi pazarlık etmelisiniz. Unutmayın gayrimenkul danışmanınız ; sektörü,maaliyetleri zamanı ve süreci çok iyi bildiği için pazarlık yeteneği her zaman için sizden kuvvetli olacaktır.

  6. Son olarak bütün bu konuların sözleşmeyle sabitlenmesi gerekir. Sözleşme ne kadar ayrıntı içerirse o kadar rahat eder, proje bitiminde üzülmezsiniz.

             Kat karşıtı arsa konusu gördüğünüz gibi çok fazla uzmanlık ve profesyonellik gerektirmektedir. Çok karlı bir yatırımken gözünüzden kaçırdığınız küçük bir detay sizi zarara uğratabilir. O yüzden kat karşılığı sözleşmelerini yaparken daha önce bu konuda deneyimli, defalarca bu sözleşmelere aracılık etmiş gayrimenkul danışmanlık firmalarıyla çalışmak işinizi kolaylaştıracaktır. Biz Denizli Remax Revizyon ekibi olarak deneyimlerimizle bu konuda müşterilerimize yardımcı olmaya, yol göstermeye çalışıyoruz.

     

    Ramazan SAKALLI

    Denizli Remax Revizyon

    Broker/Owner

    Telefon: 0533 201 8895

     

    ETİKETLER: Denizli’de emlak sektörü, Denizli'de kat karşılığı arsa, Denizli'de inşaat firması, kat karşılığı sözleşme, Denizli’de gayrimenkul, Denizli’de gayrimenkul alım satım, Denizli’de apart piyasası, Denizli’de arsa alım satım, Denizli’de arsa yatırımcıları, Denizli emlak piyasası, Denizli’de ticari gayrimenkul,Denizli Simpaş, Denizli Teknik Yapı, Denizli Remax Revizyon Denizli Yenişafak, Denizli Selçukbey, Denizli Çakmak, Denizli Göveçlik, Denizli Kumkısık, Denizli Cankurtaran Bölgesi, Denizli Hallaçlar Bölgesi, Denizli Karlı Bölgesi, Denizli Kentsel Dönüşüm, Denizli Bozburun, Denizli Pamukkale, Denizli Sarayköy,Denizli Üçler,Servergazi,denizli Karahasanlı