Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_9m6ekgnel7s4jct1e3ccj7q7r3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
Denizli gayrimenkul yatırım değerlendirmesi » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
Denizli gayrimenkul yatırım değerlendirmesi

Denizli çok büyük ve giderek büyümekte olan bir il. Buna paralel olarak emlak piyasası da son derece hareketli ve gayrimenkul alanında daha da büyüme potansiyeline sahip.   Bu yüzden sadece bir yazıda Denizli emlak piyasasını anlatmak çok zor. Denizli emlak piyasasını anlatırken Denizli’yi bölgelere ayırmak daha yerinde olacaktır. Öncelikle Denizli emlak piyasasını genel bir bakış açısıyla değerlendirip, daha sonra emlak piyasasının bölgesel özelliklerine göz atalım.

 Denizli Emlak Sektörüne Genel Bakış

Denizli emlak piyasasını genel bir bakışla kabaca özetleyecek olursak; 2016 yılının Denizli emlak Sektörü açısından verimli ve güzel bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Gelen büyük projeler 2016 yılına damgasını vurdu diyebilirim. Örneğin 3000 konutla Simpaş ve 1600 konutla Teknik Yapı devasa diyebileceğim projelere imza attı. Düşünün ki toplam da 4600 kişi daha bu projelerden ev alacak. Bu da bize pazarın ne kadar büyük bir müşteri potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Denizli’de emlak piyasasıyla ilgili rakamlar bize ne gösteriyor bir de ona göz atalım. Tüik verilerinden yola çıkarak söyleyecek olursak ortalama Denizli’de sadece konut olarak1600 ‘e yakın aylık tapu sayısı olduğunu görüyoruz. Bu rakama ticari gayrimenkul, arsa satış rakamları dahil değil. Sadece konut bazlı tapu sayısı 1400-1600 bandında gidip gelen bir rakam ki bu da bize Denizli emlak sektörünün büyüklüğünü ifade ediyor.

Denizli’de emlak piyasasının hareketli olmasının bir diğer nedeni Denizli’nin yurtdışından özellikle Suriye ve İran’dan ciddi oranlarda göç almasıdır.  Bu göçe paralel olarak Denizli’de apart piyasası da ciddi bir pazar oluşturmaktadır.

Denizli’de arsa piyasasına göz atacak olursak Türkiye şehircilik tarihinden az çok anlıyorsanız aşağı yukarı bütün şehirler için genel geçer bir kural vardır.  “Şehirler batıya doğru genişler” ki Denizlimiz de bu kural dahilinde batıya doğru genişlemektedir. Denizli’de arsa yatırımcıları için bu önemli bir kuraldır. Denizli’nin batı bölgelerini ekonomistlerin B tipi likit fon dedikleri hiçbir zaman değer kaybetmeyen, hep kazandıran, geriye doğru gitmeyen bir fon gibi düşünebiliriz.

Bölge Bölge Denizli Emlak Piyasası

Denizli Batı Bölgesi

 Denizli’nin batıya doğru büyüdüğünü belirtmiştik. Batıdan kastım Yenişafak, Selçukbey, Çakmak, Binikiyüz evler Göveçlik kısacası Kumkısık a kadar olan bölgeyi kastediyorum. Bu bölge için riski sevmeyen yatırımcıların gözdesi diyebiliriz.

İmar durumdan kaynaklanan yapısı itibarıyla Göveçlik özellikle de ana yolu, tamamen bir rezidans bölgesine dönüşeceğini gösteriyor. Burada konut projelerinde her zaman yukarı doğru bir ivme olduğunu da belirtmek istiyorum. Baktığımızda 400 bin liralarla başlamış dairelerin projelerin bitimininde  700 bin liralara satıldığını görüyoruz. Bu rakamları Denizli halkı artık hiç yadırgamıyor. Proje konutlar bu fiyatlardan gayet güzel alıcısını bulabiliyor.

Cankurtaran Bölgesi

 Şehrin batısından bahsettik hep. Şehrin güneyinde, doğusunda durum nasıl diye bakacak olursak;  Cankurtaran Bölgesi’ne, Ankara- Antalya bağlantı yolu açılmasından dolayı bir hareketlilik oldu. Arsalar gayet güzel değer kazandı. Ancak biz Cankurtaran Bölgesine her zaman şüpheyle bakıyoruz. Bunun nedeni de bu bölgenin doğal engellerinin olması, şehrin alıcı kitlesinin serinlemek adına yazlık olarak Hallaçlar, Karcı Bölgelerine kaymış olmasıyla Cankurtaran’ın eski popülaritesini kaybetmiş olması. Bundan dolayı ben yatırım amaçlı arsa düşünen okurlarıma öncelikli olarak şehrin batısını değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.

Şehrimizin doğusu Ankara yolu. Ankara yolu mevkisi sanayi ticari ağırlıklı olduğu için onunla ilgili değerlendirmelerime bir sonraki yazımda farklı bir başlık altında yer vereceğim.

 

Denizli Emlak Sektöründe 2016’nın Değerlendirilmesi

2016 Yılı çok hareketli bir piyasaya sahipti. Aslında 2016 yılı içinde Türkiye çok badireler atlattı. Ancak emlak konut piyasasına baktığımızda geriye gitmeyen, yükselişte olan rakamlar gördük. Bu yüzden 2017 yılından da bir hayli ümitliyiz. Hatta kredi teşvikleri vb gibi devletin de desteğiyle konut sektörünün büyümeye devam edeceğini düşünüyorum. Günümüzde devletin sadece inşaat sektörüne destek verdiği yönünde eleştiriler mevcut ve kısmen de olsa bu eleştirilerin haklılık payı olabilir. Ancak burada unutulmaması gereken nokta Türkiye hala ABD ve Avrupa’nın borçluluk yükünün gerisinde bulunuyor. Yani hala toplumun büyük bir kısmı mortgage kredisi çekebilir. Biz çevremize baktığımızda herkesi ev kredisi ödüyor, borçlu gibi görsek de rakamlar bize daha borçlanabileceğimiz bir limitimizin olduğunu gösteriyor.

Denizli’de Kentsel Dönüşüm

Denizli kentsel dönüşüm anlamında istediğini bulabilmiş değil. Bu da imar politikalarıyla alakalı bir durum. Dönüşümün ada bazında değil bina bazında yapılması hedefe ulaşılmasını engelleyen bir durum. Kentsel dönüşümün müteahhitlere de bir getirirsinin olması gerekiyor ki yıkıp yeniden yapsın. Bir adayı biz komple kentsel dönüşüme sokup kat yüksekliğini arttırsaydık müteahhitlerin de ticari kazancı olurdu.  5 katlı bina yıkılıp aynı 5 katlı bina yapıldığında sadece kat sahipleri dairesini yenilemiş oluyor. Bütün bu sebeplerden dolayı Denizli kentsel dönüşümden maalesef istediğini bulamadı.

Emlak Sektörü Açısından Denizli

Genel bir toparlama yapacak olursam her zaman dediğim bir söz var “Allah Denizli’yi özene bezene yaratmış.”Turizmi düşünürsek Pamukkalemiz var. Sanayiyi düşünürsek tekstil mermer sanayi, Bozburun’daki sanayi, Organize’deki sanayi var. Tarım dersek Sarayköy’deki sıcak su kaynakları ile seracılık var. Hepsini harmanladığımızda Denizli Türkiye’de yatırım yapılabilecek kendi kendine yetebilen nadir illerinden birisi. Son dönemlerde Remax olarak gözlemimiz Denizli’den sadece Denizlilerin alım, satım yapmadığını başka illerden gelen yatırımcıların da buraya ciddi yatırımlara imza attığı yönündedir. Bu da bizim Denizli’de emlak sektörünün geleceğine inanmamızı sağlıyor.  

Denizli Remax Revizyon

Son olarak biz Denizli  Remax Revizyon ekibi olarak deneyimli ve her biri alanının uzmanı  satış danışmanlarımızla emlak piyasasında ihtiyacınız olan her türlü alım, satım, kiralama vb konularda yardımcı olmaya hazırız. Remax Revizyon ailesi olarak emlak işini sadece alım, satım olarak görmüyoruz. .Misyonumuz müşterilerimize gayrimenkul konusunda yol gösterip, onlara rehberlik yaparak her geçen gün büyüyen ailemize dahil etmektir. Hepinizi Tekden Hastanesi karşısındaki ofisimize bekliyoruz.

 

Ramazan SAKALLI

Denizli Remax Revizyon

Broker/Owner

Telefon: 0533 201 8895

 

ETİKETLER: Denizli’de emlak sektörü, Denizli’de gayrimenkul, Denizli’de gayrimenkul alım satım, Denizli’de apart piyasası, Denizli’de arsa alım satım, Denizli’de arsa yatırımcıları, Denizli emlak piyasası, Denizli’de ticari gayrimenkul,Denizli Simpaş, Denizli Teknik Yapı, Denizli Remax Revizyon Denizli Yenişafak, Denizli Selçukbey, Denizli Çakmak, Denizli Göveşlik, Denizli Kumkısık, Denizli Cankurtaran Bölgesi, Denizli Hallaçlar Bölgesi, Denizli Karlı Bölgesi, Denizli Kentsel Dönüşüm, Denizli Bozburun, Denizli Pamukkale, Denizli Sarayköy